Història

El Grup de Dansa de Vilanova va néixer l’any 1941 sota el nom de Coros y Danzas de la Sección Femenina del Movimiento. Des dels seus inicis va participar en tots els concursos comarcals, provincials i nacionals de la Secció Femenina, en els quals va obtenir diversos premis. D’entre aquests destaca el primer premi nacional a Madrid, amb la Moixiganga de Valls (Febrer de 1966), i dos premis extraordinaris: pel Ball de Bastons de Vilanova i per l’autenticitat en el vestuari del Ball de Gitanes, guanyats a l’Hospitalet l’any 1974.

Després de la mort de Franco, l’any 1977, el grup fou reconstituït amb el nom de Grup de Dansa de Vilanova, nom amb el qual es coneix actualment.

Ball de Muntanya

L’any 2011 el Grup de Dansa de Vilanova va rebre el Premi Sardana a la Continuïtat amb motiu de la celebració dels seus 70 anys. Al llarg d’aquest temps el grup s’ha centrat en dues tasques: recuperar danses tradicionals i fer actuacions a diferents municipis de Catalunya i Espanya.

En el camp de la recuperació folklòrica, el Grup de Dansa de Vilanova considera que és important la investigació i la reconstrucció de danses (majoritàriament dels segles XVIII i XIX) que per motius diversos s’han deixat de ballar. Durant l’època de Coros y Danzas es va reconstruir la Moixiganga de Valls, juntament amb el seu vestuari, música i coreografia. Més endavant, ja al 2004, es van recuperar danses dels Països Catalans, com la Corranda Alta de Surnià o la Jota de la Pobla de Massaluca (Terra Alta). I en aquesta darrera temporada, per celebrar l’any del Tricentenari es van ballar dues danses properes al 1714: el Ball del Babau i la Contradansa del s. XVIII de Barcelona.

Dansada d'hivern del 2014
Dansada d’hivern del 2014

Pel que fa a les actuacions, el Grup de Dansa ha fet intercanvis amb esbarts del País Basc, el País Valencià i Andorra. També participa cada any en diferents trobades, una a les Terres de l’Ebre i una altra a Montserrat. Aquesta última correspon a l’Aplec d’Esbarts Dansaries de Montserrat, una trobada organitzada per l’Obra del Ballet Popular que té com a objectiu fer una mostra de diferents danses tradicionals catalanes.

El Grup de Dansa a més, prepara dues actuacions anuals a la ciutat de Vilanova i la Geltrú: la Dansada d’hivern i la Nit de dansa, de la qual enguany ja s’ha celebrat la 33a edició.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.